KEES 4 ARTS
KEES4ARTS
boer
In het kader van de voorbereiding op een nieuwe ‘thriller’, ‘roman’ of hoe je het maar noemen wilt heb ik een cursus kunstgeschiedenis bij de HOVO gevolgd. In mijn volgende boek speelt Jeroen Bosch een rol, maar ook alchemie, Johanna de waanzinnige en in de huidige tijd de jacht op de ontrafeling van het Voynich manuscript. Tijdens het zoeken naar historische achtergrondgegevens kom je interessante websites tegen. Deze zal ik delen met wie dat maar wil op deze pagina en als het er veel worden op volgende pagina’s. De eerste link die ik had beloofd tijdens een college van de HOVO over Renaissance leverde meteen al een probleem op, omdat het ging om een pdf-file van een artikel uit Hollands Spoor over de tentoonstelling ‘Vroege Hollanders - schilderkunst van de late Middeleeuwen’ uit 2008 in Museum Boijmans Van Beuningen. Het bewuste pdf-file kan wel met Google gemakkelijk gevonden worden door te zoeken op de trefwoorden ‘lammertse’ en ‘hollandsspoor’ (ongeveer zesde hit), maar er kan niet naar gelinkt worden. Gelukkig kan dat met heel veel andere items wel en daarvan zal ik er met een zekere regelmaat een of meer toevoegen aan deze pagina. Kees Boer PS: op de achtergrond mijn schilderij als hommage aan mijn schildertutor Ellis Tertoolen na haar overlijden in 2011.
interessante links m.b.t. kunst(geschiedenis)
Als eerste een mooie link naar de vroege Renaissance (1 ste van 4 delen).
Lineair perspectief is een revolutionaire ontwikkeling in de Renaissance. De toevoeging ‘lineair’ duidt op het kleiner worden van het afgebeelde in een plat vlak wanneer het verder weg is volgens een vaste verhouding in dat specifieke platte vlak (zeg: schilderij). Een andere manier om iets verder weg te laten lijken is bijvoorbeeld gebruik te maken van kleur waarbij bijvoorbeeld een rood voorwerp dichterbij lijkt dan een blauw voorwerp (athmosferisch perspectief) De psychologie van het lineair perspectief wordt zeer uitgebreid behandeld door een website ‘webexhibits.org’. De ideologische achtergrond is mij nog niet helemaal duidelijk, maar deze reeks beschouwingen zijn de moeite van het lezen waard (althans tot deel II; verder ben ik nog niet gekomen).
Klik op de foto voor een doorlink naar: the arrow in the eye: psychology of perpsective and reanaissance art. Het behandelt in het begin een fresco van Andrea Mantegna (leerling van Donatello) ‘Boogschutters schieten naar Sint Christoffel‘ uit de Ovetarikapel in de Eremitanikerk, Padua (Italië); 1454-1457
In zijn via de homepage van dezelfde website ‘webexhibits.org’ diverse interessante onderwerpen aan te klikken. Hieronder 3 links. Eén naar de , een naar
Homepage
Welke pigmenten zijn gebruikt in het feest van de Goden van Bellini?
Wat is er bekend van de pigmenten?
contact: info@kees4arts.nl
Een fantastische site voor van alles en nog wat om te leren, maar zeker ook voor de kunstgeschiedenis van de Renaissance is de gratis Kahn- academy. Eerst link ik naar een bespreking van het portret van Arnolfini en daarna naar het begin van deze leergang van de academy, de Noordelijke Renaissance (introduction to the Northern Renaissance in the fifteenth century).
En via onderstaande link (klik op plaatje) kom je bij de homepage van de Khan academy.
Hieronder volgen 4 delen van een iconografie van ‘de tuin der lusten’door Adam McLean. Hij praat vrij zacht, dus het geluid moet wat opgedraaid worden. Begin er niet aan wanneer je slaap hebt, want hij praat vrij eentonig. Toch is het een heel interessante manier om naar het drieluik te kijken. Erg leerzaam.
Hieronder is een serie van 12 episodes van de BBC over de Noordelijke Renaissance.
Tot mijn spijt heb ik in 2006 de tentoonstelling Rembrandt-Caravaggio in het van Gogh-museum niet gezien, maar inmiddels toch heel wat Caravaggio’s gezien. Sommige zijn echt zeer fraai. Ik wilde zelf ook eens proberen een beetje als Caravaggio te schilderen en heb daarvoor een detail van het schilderij ‘de 7 barmhartigheden’ geschilderd in een soort raamwerk.
1607 Caravaggio ‘De zeven werken van barmhartigheid’ (Klik op het schilderij om bij de bespreking door wikepedia te komen) De dame die de oude man de borst geeft verwijst naar een Italiaans verhaal ‘Carità Romana’ uit ‘Factorum ac dictorum memorabilium libri IX’ geschreven door Valerius Maximus. De vrouw, Pero, geeft haar vader in de gevangenis de borst. Hij is daar opgesloten om van honger te sterven. Een gevangenisbewaarder betrapt haat, maar de directeur is geroerd door haar onbaatzuchtigheid en laat haar vader daarop vrij.
Caravaggio is een barokschilder die het clair obscur ten volle benut. Onderstaande twee schilderijen hangen tegenover elkaar in de Cerasi kapel van de Santa Maria del Popolo kerk in Rome. Ze worden uitgebeid besproken met een video in de Khan academy. Daarnaast vond ik een interessante beschrijving op het internet waarnaar je gelinkt wordt door op een van beide schilderijen te klikken. Het linker schilderij is de kruisiging van St Petrus, de discipel van Christus die hem daags voor zijn kruisiging 3 keer verloochende en die niet net als Christus (met het hoofd naar boven) gekruisigd wilde worden toen hij daartoe in Rome veroordeeld werd. Het rechter schilderij laat de bekering van St Paulus zien. De christenvervolger Saul wordt door God van zijn paard gegooid, ziet het licht en gaat verder door als verkondiger van het woord en als Paulus.
Voor een interessante lezing over Jeroen Bosch door Krzysztof Dobrowolski- Onclin (bureau boeiend) kun je klikken op bijgaande link.
lezing lezing
In dit Jeroen Bosch-jaar is er van zelf sprekend veel aandacht voor deze schilder. Naast de tentoonstelling in DenBosch is er vanaf 1 april ook een leuke kleine tentoonstelling over de dieren uit de schilderijen van Jeroen in het Natuurmuseum in Tilburg (schuin tegenover het station). Klik op plaatje.
Veel leuke info is ook te vinden op de website van ‘meester Henk’. Klik op de banner hieronder om diverse interessante video’s te zien over Jeroen Bosch waaronder een over de eerste expositie in Den Bosch.
In bijgaand detail van het schilderij dat ik maakte ter nagedachtenis van Ellis Tertoolen is te zien dat ik de hel van Jeroen Bosch heb verwerkt. Daarnaast heb ik een Nautilus schelp verwerkt en (nauwelijks te zien op dit detail) een prachtige opengewerkte klok. Het schilderij bevat het vermoedelijke zelfportret van Jeroen Bosch.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -