KEES 4 ARTS
KEES4ARTS
boer
Een boek waarvoor ik op verzoek een voorplaat maakte was Physiology and control of parturition in domestic animals, Elsevier, 1979. De diepere bedoeling van de prent was om uit te beelden, dat bij het schaap de foetus het moment van bevalling bepaalt: hij trekt het touwtje uit de baarmoedermond.
Al eerder (1976) was ik begonnen met het tekenen van voorplaten voor een serie boeken ge-edit door Peter Nathanielsz, eerst bij Elsevier, later bij zijn eigen Perinatology Press. De bedoeling was een voorplaat te tekenen, die paste bij de inhoud en dit was de eerste.
Daarna volgde er nog een paar, maar de laatste hieronder werd nooit gebruikt, omdat het apenartikel te laat was om met de druk mee te gaan. Vanaf dat moment het Peter steeds de eerste en nog een ander gebruikt voor de diverse series die hij uitgaf.
Dus toen hield het op, al kreeg ik nog een tijdje een bescheiden honorarium per boek.
vervolg tekeningen (proefschriften)
boekvoorplaten
Peter was zeer tevreden met deze plaat, waarin net als in de latere prent van hierboven werd geillustreerd, dat de foetus zelf bepaalt wanneer hij geboren wordt. Hij liet er zelfs een bronzen beeldje op een sokkel van maken. Ik was wat minder tevreden over de rechter kant van de baarmoeder, die niet mooi rond was. Dit probeerde ik te verdoezelen met mijn naam en jaartal. Op een latere ets van de tekening heb ik dat netjes gecorrigeerd.
Zo is nog een hele reeks gemaakt.
contact: info@kees4arts.nl