KEES 4 ARTS
KEES4ARTS
boer
Niet de laatste Seider alkyd op mdf 45x45 cm 2014
Het thema van de zomerexpositie van het Gemeentemuseum in DenHaag was dit jaar ‘licht’. Het schilderij ‘Veerlicht’ werd niet uitverkoren en staat hiernaast. Het fotograferen van schilderijen is een vak apart, dat ik nog niet zo goed beheers, al gaat het vooral om de belichtingsinstrumenten. Het paneel is overigens van de voordeur van een schattig houten huisje uit de Dorpstraat, dat moest plaats maken voor een modern bouwsel (niet lelijk, maar veel minder mooi).
Schilderijen 2013-2014
Dit schilderij heb ik geschilderd voor de expositie ‘Maaltijd der Vrienden’. Deze expositie in de grote Kerk in Muiden is samengesteld door leden van het kunstcollectief Muiden / Muiderberg en een aantal anderen uit de gemeente. Voor wie daar niet mee vertrouwd is: hier wordt een Seider schotel afgebeeld.
2014, een jaar vooral gewijd aan het boek ‘eten voor je kind’
Het schilderij is nog niet af; de charouses wordt nog verder uitgewerkt.
Veerlicht alkyd op paneel 45x45 cm 2014
Slim is hij wel alkyd op paneel 43x57 cm buitenmaten 58x78 cm 2013
bilibin en hiroshige ontmoeten guido cagnacci alkyd op paneel 55x73 cm 2012-2013
deurklopper azuur met melkmeisje alkyd op paneel 32x44 cm 2013
kat in het donker alkyd op paneel 32x44 cm 2013
2013 Jaar van de kunstroute in Muiden
vissende reiger alkyd op paneel 51x30 cm 2013
van de kat in het donker heb ik er twee gemaakt, die beide zijn verkocht.
Dit schilderij vloeide voort uit een onderzoeksproject, dat ik zou uitvoeren bij gorilla’s. Dat ging echter niet verder dan een soort scriptie. Wel leidde het tot een deel van het verhaal uit mijn boek ‘een ongeluk in mijn geheugen’en dit schilderij dus. Het gaat hier echter om een Bonobo, die seks gebruikt om dingen voor elkaar te krijgen en onrust in de kolonie te onderdrukken.
Bilibin is een door mij geliefde illustrator uit het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw. Dat meisje met die aparte zaklantaarn is uit een Russisch sprookje. Hiroshige (van de kraanvogels) bewonder ik ook.
Vermeer behoort wel tot mijn favoriete schilders. Ik heb hem hier gecombineerd met mijn hobby ‘deurkloppers fotograferen’. (zie deurkloppers)
De pracht van het met kroos bedekte groene meertje en de bemoste boom kon ik eigenlijk niet vangen in dit schilderijtje. Een beetje een mislukking dus.
Hendrikje baadt bij Hobbema alkyd op paneel 25x123 cm 2014
Dit paneel, waarvan ik er twee heb, heb ik van Hans Schreutelkamp gekregen na de dood van Ellis, mijn enige lerares van oude schildertechnieken. Hans was de partner van Ellis. Wat doe je met zo’n lang paneel. Ik heb diverse opties overwogen, maar koos uiteindelijk voor een opbouw, waarbij het beeld wegloopt. De vogels, behalve de ijsvogel, heb ik zelf gefotografeerd . De watermolen is van Hobbema en Hendrikje (nou ja, dat was de bedoeling) is van Rembrandt. Zowel Hobbema als Stoffels (van Hendrikje) zijn namen waarmee ik in mijn leven in aanraking ben of ben geweest.
White Ribbon NL (link), de Nederlandse tak van de vrijwilligersorganisatie die moedersterfte wil terugdringen, vraagt mij ieder jaar een nieuwjaarskaart te maken om o.a. aan kamerleden toe te sturen. Voor de kaarten bewerk ik vaak foto’s van het internet, soms in combinatie met een eigen foto. De foto, die ik voor 2014/5 gebruikt heb is gemaakt door Jean Chung in Sierra Leone (link). Hieronder volgt eerst de nieuwjaarskaart en daarna een schilderij gebaseerd op dezelfde foto voor de zomerexpo van het kunstcollectief Muiden / Muiderberg met het thema ‘Verhalen van deze tijd’.
Moedersterfte alkyd op mdf 45x45 cm 2014
contact: info@kees4arts.nl