KEES 4 ARTS
KEES4ARTS
boer
Schilderijen 2015-2016
In 2015 had ik een tentoonstelling in het gemeentehuis van Muiden. Verder was er de tweejaarlijkse kunstroute, nu in Muiderberg.
In 2015 ben ik eens in de een a twee maanden gaan schilderen bij en met Judith Steenkamer. Zij maakt prachtige portretten. Op 29 april 2013 won Judith de publieksprijs van de tentoonstelling Beeld van Beatrix. Zij schildert op een manier die tegen Clair-Obscur aanzit en die mij zeer aanspreekt. Hiernaast het winnende portret waarop geklikt kan worden om bij haar website te komen.
Mieke alkyd op mdf 50x70 cm
contact: info@kees4arts.nl
Een van de redenen waarom ik contact zocht met Judith was de opdracht om een schilderij te maken van Willemijn. Judith hanteert een iets andere wijze van onderschildering dan ik mijzelf aangeleerd had . Om die techniek uit te proberen ben ik tegelijkertijd begonnen met mijn vrouw te schilderen. Ik gebruikte daarvoor een leuke foto die ik van Mieke had gemaakt toen wij over de ‘The High Line’ in Manhattan in New York wandelden. Dat is een voormalige spoorlijn van de rivier de Hudson naar de vleeshallen. (De Nederlandse floraontwerper Piet Oudolf is verantwoordelijk voor de prachtige beplanting waarvan het concept geïnspireerd is op de overwoekering van oude treinsporen)
Willemijn alkyd op mdf 50x70 cm
Na deze volwassen(en)portretten leek het me wel aardig om een kind te portretteren en ik gebruikte hiervoor de foto die ik voor mijn voedings- en kookboek (Eten voor je kind) had gemaakt van Liselotte. Alleen heb ik haar opnieuw gefotografeerd met een bordje aardbeien in plaats van de makreel waar ze eerder van zat te eten.
Liselotte eet aardbeien alkyd op mdf 50x70 cm
Daarna was het de beurt aan mijn dochter Leonore met Jean en Jamian aan het strand van Curacao waar zij wonen. Het is nog even de vraag of de lijst met de vlaggen van Curacao en Nederland door mij bij een bezoek aan hen overgeschilderd zal worden. Het was overigens het strand van hotel Avilla waar Beatrix ook verblijft wanneer zij Curacao bezoekt.
Judith Steenkamer Beatrix
Ik had nog twee restjes mdf over die mij inspireerden om een raamwerk te maken ‘waardoor’ een detail te zien is van de zeven barmhartigheden van Caravaggio.
Caravaggio ingeraamd alkyd op mdf 40 x 60 cm
Lee, Jean en Jamian alkyd op mdf 70 x 50 cm
Snel tussendoor maakte ik voor de expositie in het gemeentehuis de ogen Ellen Laan, sexuologe in het AMC en een van de 180 collega’s die ik fotografeerde het jaar voordat ik met pensioen ging. De andere ogen zijn foto’s van 4 andere collega’s. (aparte ogenfoto’s maakte ik maar bij de eerste 40 collega’s in aanvulling op de portretten)
Ogen 2
Sanne en Iris mijn kleinkinderen uit Spanje had ik ook al gefotografeerd om hen te schilderen nadat de kunstroute voorbij was en dat schilderij was grotendeels nog in 2015 klaar, met een staartje in 2016.
Sanne en Iris alkyd op mdf 50 x 70 cm
2016 is het jaar van de opdrachten.
Het eerst in 2016 moest het schilderij van Oriane en Lisalou af zijn. Het was een gift van hun moeder aan hun vader. Op het dubbelportret loopt de achtergrond door met verwijzingen naar hun gemeenschappelijke liefde voor zeilen en de waddenzee.
Lisalou alkyd op mdf 50x70 cm
Oriane alkyd op mdf 50x70 cm
Al een tijd in de planning was dit familietafreel waarin de hobbies van de kinderen (schilderen en paarden van Rosa en skateboarden en de poes van Sten) geillustreerd zijn.
Rosa, Sten en Eugenie alkyd op mdf 70x50 cm
Niyah en Malik alkyd op mdf 2 keer 40x60 cm
Erg blij was ik met de opdracht voor wat een dubbelportret zou worden van Niyah en Malik met hun hobbies. Komt goed uit dat Pogba zo goed zou spelen tijdens het EK! De schilderijen zijn lijstloos met ruimte tussen de muur en de schilderijen. Komt mooi uit op een witte wand.
Maar er was ook wat tijd om een tweede (in de reeks van drie) schilderijtje(s) te maken met een deurklopper als uitgangspunt en een detail van een Nederlands meesterwerk. De eerste zet ik er naast. Dat was een deurklopper met het melkmeisje van Vermeer en de rechtse is een deurklopper met een zelfportret van de oude Rembrandt. Helemaal te pakken heb ik hem niet, maar op een gegeven moment moet je er even mee ophouden. Rechts is de stier van Paulus Potter.
Deurklopperserie met oude meesterfragmenten alkyd op eikenhouten panelen (32x44 cm)
Ik wilde Lisa uit de straat graag schilderen in een moderne versie van een schilderij van Rembrandt. Lisa poseerde heel goed en het resultaat is goed. Daarna begon ik aan een nieuwe opdracht (zie 2017, de tweeling). Als voorbeeld lieten de opdrachtgevers de bekende foto van Sharbat Gula zien uit National Geographics. Die had ik al een keer geschilderd in een collage met Maria en een kinderkopje van Durrer. Dat schilderij kon beter en ik heb dat eerst overschilderd.
Fatima Maria alkyd op mdf 30x50 cm
Lisa, alkyd op mdf 40x60 cm